Stress en burn-out

Stress is een containerbegrip. Alle onprettige invloeden uit onze omgeving, zowel fysiek, psychisch als sociaal, alle reacties hierop en alle onprettige gevoelens die we hebben, van welke aard dan ook, passen hier in. Met stress wordt zowel de oorzaak als de gevoelens die het oproept bedoeld.

De reactie op stress is een gezonde reactie van het lichaam. Het helpt je om goed te presteren, maakt je alert en efficiƫnt en zorgt dat je beter kunt concentreren. Verder bereidt het je lichaam voor op een mogelijke dreiging met een vecht, vlucht, bevries reactie door energie vrij te maken. Het heeft als doel ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen waardoor het adequaat kan reageren op (mogelijk) gevaarlijke situaties. Maar blijft dit aanhouden dan gaat dit klachten geven.

Stress is niet hetzelfde als druk. Met druk wordt het gevoel bedoeld dat een hoeveelheid werk of taken bij jou oproept. Stress kan wel een gevolg zijn van het ervaren van druk. Hoeveel druk men ervaart heeft te maken met de draagkracht en die is voor iedereen verschillend.

Na een stressreactie heeft ons lichaam tijd nodig om te herstellen. Het duurt enige tijd voordat alles weer is genormaliseerd.

Er zijn 3 fasen van stress:

  1. De Alarmfase
  2. De aanpassingsfase
  3. De uitputtingsfase (burnout)

Door permanente grote druk waarin we in deze maatschappij leven zijn veel mensen niet meer in staat om hun eigen stressniveau te herkennen. Belangrijk dus om tijdig aan de bel te trekken bij de huisarts!

Het doel van een stress en burnout massage is om u uit uw hoofd te halen en uw systeem, wat vaak overprikkeld en zeer vermoeid is, tot rust te brengen. Zo wil ik proberen de gevolgen van stress bij u te verminderen. Dit komt het hormoonstelsel, het zenuwstelsel en het immuunsysteem ten goede. Deze voet/onderbeenmassage kan zowel bij acute als chronische stress toegepast worden.